Horisont Europa
EUs niende rammeprogram for forskning og innovasjon. Programmet har et budsjett på 95,5 milliarder euro og er verdens største i sitt slag.
Horisont Europa tar over for det forrige rammeprogrammet for forskning og innovasjon Horisont 2020 og varer fra 2021-2027. Forskningsrådet og Innovasjon Norge koordinerer norsk deltagelse i programmet.
Horisont Europas overordnete mål er å løse globale samfunnsutfordringer og å nå FNs bærekraftmål. 35% av budsjettet er øremerket klimaformål for å oppnå grønn omstilling og bærekraftig verdiskaping i offentlig forvaltning, privat næringsliv og forskningsinstitusjoner.
De tre søylene
Programmet er delt inn i tre områder eller “søyler”:
1. Fremragende forskning
Her finansieres banebrytende, nysgjerrighetsdrevet forskning av Det europeiske forskningsrådet (ERC), nettverkssamarbeid og utvekslingsordninger gjennom Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) og forskningsinfrastruktur.
2. Globale utfordringer og konkurransedyktig næringsliv
Over halvparten av budsjettet går til å finansiere tversektorielle samarbeidsprosjekter med mål om å løse globale samfunnsutfordringer. Søylen er organisert i seks klynger etter tema:
- Helse
- Kultur, kreativitet og inkluderende samfunn
- Samfunnssikkerhet
- Digitalisering, industri og romvirksomhet
- Klima, energi og mobilitet
- Mat, bioøkonomi, naturressurser, landbruk og miljø
Satsninger på samfunnsoppdrag og partnerskap (se under) blir også finansiert fra denne søylen.
3. Innovativt Europa
Denne søylen finansierer innovative teknologier og hurtig skalering for SMB-er. Her finner du ordningene EIC Accelerator, European Innovation Ecosystems og Det europeiske instituttet for innovasjon og teknologi (EIT).
Les mer om Innovativt Europa på innovasjonnorge.no.
Samfunnsoppdrag (missions)
Et nytt element i Horisont Europa er innføringen av fem samfunnsoppdrag (kalt “missions”). Målet med dette er å spisse forsknings- og innovasjonspolitikken mer mot å løse store samfunnsutfordringer, og knytte forskning og innovasjon tettere til politikk og reguleringer.
De fem samfunnsoppdragene er:
- Tilpasning til klimaendringer inkludert samfunnsendring
- Kreft
- Sunne hav, kystområder og vassdrag
- Klimanøytrale og smarte byer
- Jordhelse
Les mer om samfunnsoppdragene på forskningradet.no.
Partnerskap
Ordningen med partnerskap i Horisont Europa innebærer at EU-kommisjonen gjør avtaler med medlemsland eller næringsliv om å gå sammen om å finansiere utlysninger.
Det finnes tre typer partnerskap:
- Samfinansierte
- Avtalebaserte
- Institusjonelle
Du finner mer informasjon om partnerskapene på forskningradet.no.
Les mer om Horisont Europa på Forskningsrådets nettsider.
Les mer om Horisont Europa på EU-kommisjonens nettsider.
Lurer du på noe?
Hvis du har spørsmål knyttet til medlemskap eller du ønsker mer informasjon om våre tjenester og mulighetene for europeisk samarbeid, ta kontakt med oss.