Elever ved Ytre Namdal VGS og Val Skoler drar til Belgia for å lære om lokal matproduksjon og sjømat
20. mars 2025

«Denne oljen av purreløk som vi bruker i restauranten vår har vi laget selv. Nå har vi lyst til å lage en olje basert på alger». Vi er på besøk i gourmetrestauranten til brødrene Benoit og Bernard Dewitte i byen Kruisem i vestre delen av Belgia. Sjefskokk og restauranteier Benoit DeWitte viser frem en helt spesiell olje til 16 nysgjerrige elever fra Ytre Namdal VGS og Val Skoler i Rørvik. Elevene har vært på studiebesøk til samarbeidsskolen Hotelsschool Ter Duinen i Belgia, og besøker Dewittes restaurant som et siste stopp før hjemreise til Norge.

Benoit Dewitte viser frem egenproduserte oljer. Foto: Katinka Sætersdal Remøe
Bakgrunnen for studiebesøket er et Erasmus+-prosjekt hvor Ytre Namdal VGS, Val Skoler og Hotelsschool Ter Duinen er partnere. Gjennom prosjektet skal elever og lærere utveksle erfaringer og kunnskap om lokal matproduksjon i Belgia og Norge, med fokus på akvakultur og sjømat. Prosjektet startet opp i januar, og involverer elever fra restaurant- og matfag ved Ytre Namdal VGs og akvakultur og energi & miljø ved Val Skoler. I løpet av de siste dagene har elevene hatt et fullspekket program med workshops og møter med samarbeidsskolen for å bli kjent, dele erfaringer og planlegge prosjektarbeidet. De har også besøkt bedrifter, spist nye matretter og vært på sightseeing i flere belgiske byer.
– Det var veldig spennende å se hvordan de lager mat med andre råvarer enn jeg er vant med, for eksempel med asparges, forteller Nathalie Bondø om møtet med elevene ved den belgiske kokkeskolen. Hun går akvakultur ved Val Skoler. – Og så syklet vi på seksmannsykkel når vi besøkte strandbyen Oostende, det var kjempegøy!
Denne studieturen er den første av flere planlagte aktiviteter i løpet av prosjektperioden. I oktober reiser de belgiske elevene til Rørvik for å besøke skolene der, og så er planen å lage en kokebok sammen med informasjon og oppskrifter basert på det elevene lærer.
Hilde Myrvold i iNam er prosjektleder og ledet også arbeidet med søknaden. – Internasjonalt samarbeid slik som dette er jo veldig gøy og gir en stor merverdi til skolearbeidet elevene ellers gjør. Elevene lærer om regionale og kulturelle forskjeller, stifter nye bekjentskaper og får inspirasjon til det de holder på med. Vi håper at dette kan gjøre de yrkesfaglige studieretningene som akvakultur og restaurant- og matfag mer attraktive.
Hilde har vært trainee hos Trøndelag Europakontor gjennom Namdal regionråd som finansierte stillingen. Den to-årige stillingen innebar først et år i Brussel hvor hun bygget kompetanse og nettverk, og så et år i Rørvik for å ta kompetansen i bruk. Det gjorde hun blant annet ved å utvikle dette prosjektet.
Prosjektet varer i ett år og når det er ferdig er planen å søke midler til et større Erasmus+-prosjekt slik at samarbeidet kan fortsette.
Lurer du på noe?
Hvis du har spørsmål knyttet til medlemskap eller du ønsker mer informasjon om våre tjenester og mulighetene for europeisk samarbeid, ta kontakt med oss.