EUs romprogram

EUs nye romprogram skal utvikle og vedlikeholde rombaserte systemer og tjenester for unionen.

Programmet er nytt for perioden 2021-2027  og samler de gamle programmene for satelittnavigasjon (Galileo/Egnos) og jordobservasjon (Copernicus) i ett sammen med nye satsninger på feltet. Budsjettet er på rundt 14,01 milliarder euro og Norsk romsenter koordinerer norsk deltagelse.

Målet er å fremme vitenskapelig og teknologisk utvikling, styrke Europas uavhengighet og sikkerhet i verdensrommet og støtte økonomisk vekst og bærekraftig utvikling. For Norge er det viktig å være med for å sikre Norge innflytelse på beslutninger knyttet til samfunnsviktig infrastruktur, samt at norske aktører får nødvendig kunnskap om EUs satelittsystemer, bakkeinfrastruktur og andre relaterte tjenester.

Programmet inneholder følgende komponenter:

  1. Galileo: Dette er EUs globale navigasjonssatellittsystem (GNSS), som gir svært nøyaktige posisjoneringstjenester over hele verden. Galileo er utviklet for å være en alternativ og mer nøyaktig løsning til det amerikanske GPS-systemet og det russiske GLONASS-systemet.
  2. Copernicus: EUs jordobservasjonsprogram som gir nøyaktig og pålitelig informasjon for å overvåke og håndtere miljøet, forstå og redusere effektene av klimaendringer, og sikre sivil sikkerhet. Copernicus samler inn data fra satellitter og andre sensorer som brukes til en rekke applikasjoner, inkludert landbruk, skogforvaltning, vannressurser, og katastrofehåndtering.
  3. EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service): EGNOS er et system som forbedrer nøyaktigheten og påliteligheten av eksisterende GNSS-signaler som GPS. EGNOS brukes blant annet i luftfart, landbruk og marin navigasjon.
  4. SST (Space Surveillance and Tracking): Dette programmet overvåker og sporer romobjekter, som satellitter og romsøppel, for å redusere risikoen for kollisjoner i verdensrommet.
  5. GOVSATCOM: Dette programmet sikrer pålitelige og sikre satellittkommunikasjonstjenester for europeiske myndigheter, inkludert forsvars-, sikkerhets- og humanitære organisasjoner.

EUs romprogram koordineres av Den europeiske unions byrå for romprogrammet (EUSPA) i samarbeid med Den europeiske romorganisasjonen (ESA) og andre nasjonale og internasjonale partnere. Programmene gir grunnlaget for mange kommersielle og offentlige tjenester og bidrar betydelig til teknologisk innovasjon og økonomisk vekst i Europa.

Les mer om Norges deltagelse i EUs romprogram på romsenter.no.

Les mer om programmet på EU-kommisjonens nettsider.

Lurer du på noe?

Hvis du har spørsmål knyttet til medlemskap eller du ønsker mer informasjon om våre tjenester og mulighetene for europeisk samarbeid, ta kontakt med oss.