Nyhetsbrev- januar 2025

30. januar 2025

EU-parlamentet_Unsplash

Vi har forlatt snøen i Trøndelag og er på plass igjen i regnfulle Brussel.

Vi startet riktignok året i Trøndelag med mange spennende møter og konferanser, der vi deltok på Søkerseminar for Erasmus+ på Stjørdal i samarbeid med Statsforvalteren og Trøndelag Fylkeskommune, Fellesstemmen og Trøndelagsmøtet.

EUs kurs for året stakes ut, og vi følger godt med. I årets første nyhetsbrev kan du derfor lese om blant annet von der Leyens uttalelse om EUs klimamål i forbindelse med lanseringen av “Competetivness Compass”, Polens formannskap i Rådet, EUs energidirektiv, en oppsummering av Trøndelagsmøtet og Lynkurs i EU og EØS, trendene i EUs regioner, Europakommisjonen som ønsker innspill til revisjon av anskaffelsesdirektivene og sluttkonferanse for prosjektet Sustainable Plus Energy Neighbourhoods. 


Foto: Skjermdump fra EBS, 2025

Ursula von der Leyen vil forenkle for å øke farten

Vil forenkling og lettelser i næringslivets regulatoriske byrder få konsekvenser for EUs grønne giv? En rekke fremtredende europeiske politikere krever utsettelser og utvanning av klima- og miljøtiltak.

President i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, avviser imidlertid bestemt at klimamålene skal svekkes. -Vi står ved målene, fastslo hun i forbindelse med lanseringen av EUs “Competetivness Compass”, planen for å øke Europas konkurransekraft. Von der Leyen argumenterer med at kutt i byråkrati og regulatoriske byrder for næringslivet vil bidra til at vi når miljø- og klimamålene raskere. Lovverket er komplekst og komplisert, og inneholder motsetninger, noe som gjør at den grønne omstillingen går for tregt, påpeker hun.
 
Ursula von der Leyens egen partigruppe, sentrum-høyregruppen EPP, krever at EUs lovgivning, blant annet knyttet til bedriftenes bærekraftsrapportering, må utsettes i minimum to år, og at lovene må snevres inn slik at de blant annet vil omfatte færre bedrifter. Tysklands forbundskansler, sosialdemokraten Olaf Scholz, har tatt til orde for den samme utsettelsen. Polens statsminister, Donald Tusk, vil ha revisjon av all klimalovgivning. Ytre høyre-partiene har lenge vært kritisk til klimapolitikken, og vil skrote EUs grønne giv (Green Deal).
 
Bærekraftsdirektivet (CSDR), som pålegger bedrifter over en viss størrelse å rapportere på bærekraft, er innført i nasjonal lov i Norge, og i 20 EU-land. EU skal etter planen legge frem et forslag til forenkling av dette direktivet, taksonomien og aktsomhetsdirektivet (CSDDD), 26. februar. 


Polen tar over formannskapet i Rådet

Hvert halvår roterer formannskapet i Rådet for den Europeiske Union, der tre påfølgende formannskap skal ha samme agenda og prioriteringer. Polen med Donald Tusk i spissen har tatt over formannskapet i Rådet og har satt prioriteringene for den nye trioen bestående av Polen, Danmark og Kypros. 

Polen har satt slagordet Security, Europe! som overordnet for 7 sikkerhetsdimensjoner 
  • Forsvar og sikkerhet
  • Beskyttelse av folk og grenser
  • Motstand mot utenlands innblanding og feilinformasjon
  • Sikre sikkerhet og frihet for bedrifter
  • Energiomstilling
  • Konkurranse- og motstandsdyktig landbruk
  • Helsesikkerhet

Det er allerede varslet omkamp om Green Deal, så her følger vi spent med fremover. 

Les mer.


Norge har forhandlet ferdig de omstridte direktivene

Alf Ole Ask i Energi og Klima beskriver hvordan Norge har avsluttet forhandlingene med EU de tre viktige energidirektivene: fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet. Direktivene må innlemmes i EØS-avtalen uten unntak, noe som også gjelder for de andre EFTA-landene, Liechtenstein og Island. Nå venter man på en politisk avklaring i Norge før direktivene kan behandles i EØS-komiteen. Dette er betydningsfullt for Norges energipolitikk og samarbeid med EU.

Les mer.


Fra venstre: Håvard Tangvik, Yngve Angvik, Bård Wathne Tveiten, Ingrid Skjøtskift, Christian Stav og Ingeborg Frøysnes
Foto: Thor Axel

Trøndelag Europakontor på Trøndelagsmøtet

I Januar deltok flere av oss på Trøndelagsmøtet, men årets tema: Grønn, rettferdig omstilling.

Vårt sidearrangement med Europaperspektivet var en stor suksess.
Her gikk vi igjennom fire viktige rapporter for EUs politikkutvikling, Draghi (konkurransekraft), Ninistö (sikkerhet og beredskap), Letta (indre marked) og Heitor (forskning og innovasjon).

Engasjementet for Europa er stort. Det som kommer fremover vil ha stor betydning for Norge. Snarlig venter vi eksempelvis Clean Industrial Deal som vil ha konsekvenser for industriomstillingen.

Tusen takk til Yngve Angvik fra Reitan Retail, Ingeborg Frøysnes fra Innovasjon Norge, Christian Stav fra NTE, Bård Wathne Tveiten fra SINTEF og vår egen Ingrid Skjøtskift for en god panelsamtale.


Styret og ansatte ved Trøndelag Europakontor under Lynkurs i EU og EØS 2025.


Lynkurs i EU og EØS bidrar til å styrke EU-kompetansen i kommune-Norge

Hvert år arrangerer Trøndelag Europakontor Lynkurs i EU og EØS sammen med de andre norske regionkontorene og Kommunesektorens organisasjon (KS) i Brussel. Kurset er for folkevalgte og ledere i norske kommuner og fylkeskommuner, med mål om å øke kompetansen i EU og EØS. Dette er viktigere enn noen gang.

Les mer.


Foto: European Union, 2024

Dette er trendene i EUs regioner

Hvert år publiserer EUs regionkomité rapporten «The state of regions and cities in the EU”. Den gir en oversikt over trender i regionene i EU og ikke overraskende har EUs regioner mange av de samme utfordringene som norske. Blant annet har tilliten til lokale politikere har økt, regioner har mange utfordringer med å gjennomføre den grønne given og det er større konkurranse om arbeidskraften.

Les mer.


 

 

Europakommisjonen ønsker innspill til revisjon av anskaffelsesdirektivene

Europakommisjonen vil gjøre endringer i anskaffelsesdirektivene, og ønsker innspill til arbeidet. Direktivene er grunnlaget for størsteparten av det norske regelverket om offentlige anskaffelser.

Les mer.


Foto: syn.ikia, 2025 

Sluttkonferanse for Sustainable Plus Energy Neighbourhoods

24. mars skal det være sluttkonferanse for det 5årige prosjektet Sustainable Plus Energy Neighbourhoods (SPENs). Prosjektet har hatt 13 partnere der SINTEF har vær en av de. Som en del av prosjektet har man skapt pilotprosjekt i 4 nabolag. Vi gratulerer SINTEF med fullført prosjekt!

Les mer.


Kalender


4.-6. februar: European Blue Economy Conference
3.-7. mars 2025: European Ocean Days 2025
24. Mars: Final Conference Sustainable Plus Energy Neighbourhoods
10.-12. juni 2025: European Sustainable Energy Week 

 

 

 

 

Lurer du på noe?

Hvis du har spørsmål knyttet til medlemskap eller du ønsker mer informasjon om våre tjenester og mulighetene for europeisk samarbeid, ta kontakt med oss.