Nyhetsbrev- februar 2025
05. mars 2025

I Brussel titter solen frem over bygningsmassen, og byen våkner sakte men sikkert fra vinterdvale. I nyhetsbrevet for februar kan du lese om:
- Endringer i EUs krav til bærekraftsrapportering
- Valget i Tyskland
- Clean Industrial Deal
- ERRINs arbeidsprogram for 2025
- Vår tur til forsvarsindustrimessen Enforce Tac
- Vår webinar-serie
- Strategier for å få bukt med mangelen på arbeidskraft i rurale strøk
- Val skoler som en gigant i Erasmus+
- Thomas Bjørdal fra RENERGY i Brussel
- Våre hospteringsmuligheter
Letter på kravene om bærekraftsrapportering
Bare de største bedriftene blir pliktige til å rapportere om bærekraft, ifølge EU-kommisjonens forslag til forenklinger. Kommisjonen foreslår i sin revisjon av bærekraftsdirektivet å heve terskelen slik at kun foretak med mer enn 1000 ansatte blir omfattet.
Hvis dette blir vedtatt, vil omkring 80 prosent av bedriftene i EU falle utenfor rapporteringskravet. Dette representerer ifølge EU-kommisjonen en besparelse på 6,3 milliarder euro i administrative kostnader.
Opprinnelig skulle rapporteringsplikten utvides til å gjelde alle store virksomheter fra og med rapporteringsåret 2025, og de største av noterte små og mellomstore bedrifter fra og med 2026. Disse blir nå utsatt med to år, til henholdsvis 2027 og 2028. Selve utsettelsen vil bli hastebehandlet i EU for å unngå usikkerhet.
Kravene til bærekraftsrapportering er svært omfattende og komplekse, og oppfattes som særlig byrdefulle for mindre bedrifter med begrenset administrativ kapasitet. Kommisjonen tar med de foreslåtte endringene et steg tilbake, men understreker at målene for klima- og miljøpolitikken står fast. Det er forventet at et nytt og forsterket, juridisk bindende klimamål blir lagt frem i løpet av våren. Målet er å kutte klimagassutslippene med 90 prosent i 2040.
EU-kommisjonen har også lagt frem utkast til forenklinger for kriterier i taksonomien for bærekraftig økonomisk aktivitet. Forslagene er lagt ut på høring, og fristen for å uttale seg er 26. mars.
Skjermdump fra Die Bundeswahlleiterin
Valg i Tyskland
I det framskyndte valget var vinnerne de konservative CDU og CSU (Union) med Friedrich Merz i spissen. Det høyreekstreme AfD gikk kraftig frem. Olaf Scholz med sosialdemokratene (SPD) går kraftig tilbake mens De Grønne går tilbake 2 prosentpoeng. FDP faller helt ut av Forbundsdagen da de ikke kom over sperregrensen på 5%.
Merz har lagt frem en tidslinje der Tyskland burde få på plass en regjering til Påske. Her er nå CDU/CSU i forhandlinger med SPD om å danne en ny “Stor koalisjon”.
Vi oppdaterer!
Clean Industrial Deal
Clean Industrial Deal er en strategi eller plan, og skal ikke leses som et lovverk. Dens overordnede intensjon er å gi næringslivet i EU forutsigbarhet. Dette gjør den ved å holde på pressede målsetninger om dekarbonisering, reindustrialisering og innovasjon.
Planen opprettholder målet om dekarbonisering innen 2050 og delmålet om 90% reduksjon innen 2040. CID viser at EU og Kommisjonen bygger videre på vekststrategien bestående av satsning på både klima og konkurranse intensivering. Planen påpeker dessuten at en slik prioritering er viktig for EUs sikkerhet og at satsning på klima og konkurranse i tospann er en del av den.
CID angår i all hovedsak Clean-Tech- og kraftintensive sektorer. CID har flere løsninger for å styrke disse. Kraftintensive sektorer skal få skattelette for å elektrifisere og større satsinger på Clean-Tech gjennom Horisont Europa-programmet.
Planen nevner at hydrogen vil spille en viktig rolle i dekarboniseringen og det virker som det skal bli mindre kontroversielt å bruke ikke-grønt hydrogen. En klar definisjon på «low carbon Hydrogen» som nevnes i CID, er enda ikke klar.
I tillegg til Clean Industrial Deal kom kommisjonen samtidig med «Action Plan for Affordable Energy». APAE har til hensikt å gjøre energikostnader og kraftpriser lavere og transparente. Det nevnes ikke i verken APAE eller CID, men det kan tenkes at EU på sikt vil prøve å fremforhandle mer langsiktige avtaler på norsk gass med lavere pris.
Vi kommer til å dekke APAE, CID og andre energisaker mer grundig i vår kommende utgave av Medlemsnytt.
ERRIN-arrangement om rollen til fylkeskommuner i Cities Mission. Foto: Maciej Zdanowicz, NCBR
Europan Regions Research and Innovation Network (ERRIN) har publisert arbeidsplanen for 2025
ERRIN-nettverket har nettopp publisert arbeidsplanen for 2025. Her finner dere en oversikt over prioriteringer og aktiviteter for hver av arbeidsgruppene i ERRIN, som er organisert i klynger à la klyngene i EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont Europa.
Vi oppfordrer våre medlemmer til å ta en gjennomgang av arbeidsplanen for å se etter aktiviteter de kan ha nytte av. Eksempler på aktiviteter er prosjektutviklingsmøter innenfor ulike temaer, bli-kjentarrangement og faglige seminarer med prosjekteksempler fra ulike regioner i Europa.
Trøndelag Europakontor har en aktiv rolle i ERRIN ved at Håvard Tangvik er styremedlem og Katinka Remøe er leder i arbeidsgruppen for kulturarv og bærekraftig turisme.
Reisebrev fra Enforce Tac
For andre år på rad har Trøndelag Europakontor deltatt på Enforce Tac i Nürnberg. Siden i fjor har den oppnevnte norsk-tyske industridialogen utviklet seg til en nordisk-tysk samtale med perspektiver fra både forsvarsledelse (innkjøp) og næringsaktører.
Forsvarsledelse på både norsk og tysk side presiserte betydningen av hurtighet i tiden vi står i. Generalmajor Øyvind Kvalvik fortalte om hvordan det er en ny tid for nordisk forsvarssamarbeid og hvordan denne nye utgaven har mer solidaritet og samarbeid i forstand av hvor deler kjøpes og settes sammen. Det som i Norden har vært en nasjonalistisk geskjeft ser ut til å bli mer regional. Forsvarets utfordring for forsvarsindustrien fremover er å tette gapet mellom forskning og utvikling, og anskaffelser; hvordan skal Forsvaret hjelpe SMBer?
Årets panelsamtale ble ledet av Ebbe Deraas (NORDSEC/Proneo), og samtalen plukket opp der fjorårets sluttet. I disse dystre tider ser det ut til at et samarbeid mellom nordiske selskaper innen forsvarsmateriell forsterkes. Industrien forteller selv om en overgang fra konkurranse til å se på tettere samarbeid, utnytte synergier og forsterke industrien som helhet. Mette Schmidt fra den Danske Ambassaden i Berlin og Philip v. Salderen i Nammo Tyskland var begge enige om at Skandinavia og Tyskland burde inngå i et større industrisamarbeid. Evelina Hedskog i W5 og Morten Minsaas i Ritek snakket om betydningen av hastighet og skala i tiden som kommer. Det er altså behov for å samarbeide mer over grensene og bygge ut eksisterende produksjonskapasiteter.
Imponerende og se hvor mange bedrifter som stilte fra norsk side, hva de har fått til så langt og hvilket potensiale de har.
Episode #5 av TEOs webinarserie: Heitor-rapporten Align, Act, Accelerate, og veien frem mot FP10
Tusen takk til Karin Totland, leder ved Forskningsrådets Brusselkontor for et glimrende bidrag til vår webinarserie. Totland har i vår 5. episode snakket om EUs fremtidige forskningsprogram, Heitor-rapporten og litt om samfunnsutfordringer vs. konkurransekraft i forskningen. Takk igjen!
Om du ønsker å motta invitasjoner til våre fremtidige webinar; trykk på lenken her:
Illustrasjon: Nordregio
Seks strategier for å få bukt med mangelen på arbeidskraft i rurale strøk
Denne rapporten utforsker utfordringen med mangelen på arbeidskraft i rurale strøk i de nordiske landene Norge, Danmark, Finland, Grønland, Island og Sverige. Den beskriver trender som fører til mangel på arbeidskraft, landsspesifikke faktorer og forskjeller/likheter mellom landene. Basert på analysen konkluderer den med seks spesifikke strategier som kan bidra til å løse utfordringen.
Foto: Val skoler
Val skoler i Nord-Trøndelag er en gigant innen internasjonalisering – når har de bygget et akvaponanlegg med midler frs Erasmus+
Val skoler i Kolvereid i Nord-Trøndelag har i mange år brukt Erasmus+ til å skaffe seg kontakter internasjonalt og å utvikle skolen. Nå har de bygget et akvaponianlegg sammen med en skole i Sverige som skal bidra til bærekraftig matproduksjon. Se filmen om prosjektet på HK-dir sine nettsider i lenken under.
Foto: Thor Axel Gamst Straume
Thomas Bjørdal fra RENERGY i Brussel
Klyngeleder RENERGY, Thomas Bjørdal har vært på besøk i Brussel. Her har han deltatt som speaker i panelsamtale på The European Clean Energy Transistion Conference. I regi av Europakontoret har Thomas også vært i møter med Nord-Sveriges Europakontor og nyhetsmediet Euractive.
Vil du hospitere hos Trøndelag Europakontor i Brussel?
Vi tilbyr hospitering for våre medlemmer. Hos oss vil du disponere kontorplass med nødvendig utstyr i et lærerikt og åpent kontorlandskap, midt i «Brusselbobla». Her vil du kunne få oppdatert kunnskap om ditt fagfelt fra ulike aktører i byen. Vi har et bredt nettverk både i det norske og internasjonale miljøet.
Som hospitant kan man jobbe med sine egne arbeidsoppgaver og gjøre seg kjent i Brussels fagmiljøer. Europakontoret vil være behjelpelig med å etablere kontakt med de institusjoner og personer som er av interesse for hospitanten. Samtidig kan oppholdet gi god innsikt i Europakontorets daglige drift. Ved å ha arbeidsplass sammen vil man kunne dra nytte av hverandres kunnskap og slik styrke kompetansen hos begge parter. Kontoret er sentralt lokalisert i Brussels EU-distrikt med kort avstand til både EU-institusjoner, internasjonale interesseorganisasjoner og flere norske aktører.
Ønsker du kompetanseheving innen EU/EØS på ditt fagfelt? Vurder hospitering, og ta gjerne kontakt med daglig leder Håvard Tangvik for en prat om mulighetene.
Kalender
24. Mars: Final Conference Sustainable Plus Energy Neighbourhoods
10.-12. juni 2025: European Sustainable Energy Week
Lurer du på noe?
Hvis du har spørsmål knyttet til medlemskap eller du ønsker mer informasjon om våre tjenester og mulighetene for europeisk samarbeid, ta kontakt med oss.