
Ytre Namdal VGS og Val skoler tok imot belgiske kokkeelever
06. oktober 2025
Forrige uke tok Ytre Namdal VGS og Val skoler imot en klasse med belgiske kokkeskoleelever i Ytre Namdal. Sammen fikk de lære av Michelin-kokker om bruken av lite utnyttede lokale, marine råvarer.
Les nyhetsartikkelen om besøket som ble publisert i Ytringen 02. oktober 2025.
– Det handler om bærekraft og om å se verdien i det vi allerede har rundt oss, sier faglærer Heidi Hernes ved Ytre Namdal videregående skole til avisa Ytringen.
I samband med Erasmus+-prosjektet “Taste4Skills” besøkte elever fra Ter Duinen kokkeskole Ytre Namdal i starten av forrige uke. Den belgiske skolen er en av de mest renommerte kokkeskolene i hele Europa.
– Det er artig å se kulturforskjeller, selv om vi egentlig ikke bor så langt unna hverandre i Europa, sier elev ved Ytre Namdal VGS, Vegar Asbjørn Williksen, til Ytringen.
Michelin-nivå
Erasmus-prosjektet tar sats på lite benyttede marine råvarer og utvikle dem til kokkekunst. Til det fikk de blant annet hjelp av sine faglærere – og en Michelin-kokk.
– Elevene her er nysgjerrige og engasjerte, og de viser stor respekt for råvarene. Det er gøy å se hvordan de bruker lokale produkter på nye måter, sier lærer ved Ter Duinen, Bart Denys, til Ytringen.
Før hans kollega, Michelin-kokken Benoît Dewitte, følger opp:
– Jeg elsker at dere lar smaken stå i sentrum. I Belgia er vi ofte mer opptatt av utseendet, men her er maten ærlig og ekte. Det er inspirerende å se hvordan elevene jobber med lokale råvarer – med stolthet og glede.
Oppholdet kulminerte i en sjuretters middag til representanter fra lokalt næringsliv, politikere, samt ledelse og rådgivere ved YNVS.
Etablert samarbeid
Det er ikke første gang elever fra de tre skolene møtes. Tidligere har Ytre Namdal VGS og Val skoler vært på besøk i Belgia for å lære om lokal matproduksjon der nede.
Også Trøndelag Europakontors leder, Håvard Tangvik, deltok på besøket. Han holdt velkomsttale under middagen.
Han forteller til Ytringen at samarbeidet oppstod ved en tilfeldighet:
– Da vi flyttet inn i nye kontorlokaler i Brussel, delte vi bygning med en belgisk Michelin-kokk. Der oppsto idéen om å knytte sammen Trøndelag og Belgia – og vise fram hva vi kan få til når vi deler kunnskap, erfaring og råvarer.
Nå er det altså knyttet nære bånd mellom de trønderske og belgiske skolene gjennom Erasmus+-prosjektet “Taste4Skills”.
Lurer du på noe?
Hvis du har spørsmål knyttet til medlemskap eller du ønsker mer informasjon om våre tjenester og mulighetene for europeisk samarbeid, ta kontakt med oss.