Interreg

EUs program for å fremme sosial og økonomisk integrasjon over landegrensene gjennom regionalt samarbeid.

Interreg er et interregionalt samarbeidsprogram medfinansiert av EU. Programmet ble etablert i 1990 for å styrke samarbeidet mellom naboregioner som var delt av nasjonale grenser. Det overordnede målet er å redusere forskjeller i utvikling, vekst og livskvalitet i og på tvers av Europas regioner.

Interreg har et budsjett på 379 millioner euro og støtter utveksling av gode praksiser og kunnskap mellom europeiske regioner i 36 land – EUs 27 medlemsland, samt Albania, Bosnia og Herzegovina, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, Norge, Serbia, Sveits og Ukraina.

Norge har vært med siden 1996 og deltar i 11 ulike Interreg-programmer. Det vil si at prosjekter som fremmer regional utvikling, utveksling av kunnskap og bærekraftig økonomisk vekst kan motta støtte fra Norge gjennom disse 11 programmene:

Norge har delt programmene i fire kategorier etter hvilket geografisk område det er snakk om:

A-programmer: finansierer prosjekter langs grensen til Finland, Sverige og Danmark (Aurora, Sverige-Norge og Øresund-Kattegat-Skagerrak). Inneholder også samarbeidet med Russland gjennom programmet Kolarctic.

B-programmer: finansierer prosjekter i store, sammenhengende regioner (Østersjøprogrammet, Nordsjøprogrammet og Nordlig Periferi og Arktis).

C-programmer: finansierer prosjekter i regioner med likhetstrekk i Europa uavhengig av geografi som deler felles utfordringer, som f.eks. fjellregioner (Interreg Europe).

Andre programmer: programmer som samarbeider om kunnskaps- og resultatspredning til og fra Interreg-programmene (Interact, ESPON, URBACT).

Les mer om Interreg på interreg.no.

Lurer du på noe?

Hvis du har spørsmål knyttet til medlemskap eller du ønsker mer informasjon om våre tjenester og mulighetene for europeisk samarbeid, ta kontakt med oss.